Az amur (Ctenopharyngodon idella) a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, Kelet-Ázsiából származó halfaj, amelyet gazdasági és környezetvédelmi célokból telepítettek be Magyarországra. Ez a gyorsan növő és nagy testű hal ma már meghatározó tagja a hazai halfaunának.
Amur felismerése
Az amur teste megnyúlt, oldalról enyhén lapított, majdnem hengeres. Hát- és hasvonala közel párhuzamos, feje kicsi, orra lapított, két orrnyílása között egy jellegzetes barázda húzódik. Szája félig alsó állású, ajkai vaskosak, amelyek kiválóan alkalmasak a vízinövények leveleinek letépésére. Hátúszójában általában 7 elágazó sugár található, amely kicsivel előrébb helyezkedik el, mint a hasúszója. Pikkelyei nagyok, az oldalvonal mentén 43–45 található. Az amur akár 1 méteres hosszúságot és 30–40 kg-os testsúlyt is elérhet. Hazai horgászrekordja 40,5 kg, amelyet 1993-ban fogtak a Ráckevei dunaágon.
Élőhely és elterjedés
Eredeti élőhelye a Kelet-Ázsiai Amur folyó és annak vízgyűjtő területe, de mára világszerte meghonosították. Magyarországon elsősorban állóvizekben, csatornákban és folyók lassú áramlású szakaszain található meg. Az amur kedveli a könnyen felmelegedő, sekély tavakat és az elöntött ártéri területeket. A 20. század közepén kezdték el tudatosan telepíteni, és mára a horgászvizek gyakori hala lett.
Amur táplálkozás
Az amur fiatal korában planktonnal és apró gerinctelenekkel táplálkozik, de kifejlett korára szinte kizárólag növényevővé válik. Erős ajkaival hatékonyan tépi le a vízinövényeket, például a nád, gyékény és hínár hajtásait. Intenzív táplálkozása nyáron a legaktívabb, ilyenkor testtömegével megegyező mennyiségű táplálékot fogyaszt naponta. Ezért az amur jelentős környezet-átalakító faj, amely a növényzet pusztításával az ökoszisztémára is hatással van.
Szaporodás
Az amur természetes körülmények között a meleg vízhőmérsékletet kedveli szaporodáshoz. Ivarérettségét 4–5 éves korban éri el, és május-június között ívik, amikor a víz hőmérséklete eléri a 26–30 °C-ot. Ikrái a vízben lebegnek, a megtermékenyítés után nem tapadnak az aljzathoz, hanem a sodrás segíti azok fejlődését. Magyarországi természetes szaporodását eddig nem dokumentálták, bár előfordulhat, hogy egyes példányok ívása sikeres.
Amur horgászata
Az amur kiváló sporthal, horgászata nagy kihívást jelent mérete és ereje miatt. Minimálisan kifogható méretkorlátozás vagy tilalmi idő nem védi. Húsa ízletes, emiatt gasztronómiai szempontból is értékes. Növényi táplálkozása miatt gyakran használják vízinövények gyérítésére is, különösen hínáras, növényzettel sűrűn benőtt tavakban.
Horgászata élményszámba megy, hatalmas erővel képes küzdeni a horgon. Fárasztása során jellemő rá, hogy könnyen kijönk a partszéli vizekig, ahol aztán hirtelen vad kitörést produkál. Horgászatához mindenképpen egy kellően erős, de egyben rugalmas bot használata javasolt, hogy ezeket a kitöréseket kezelni tudja. Sikeres partra tereléséhez elengedhetetlen a jól beállított fékű orsó is. Kemény, porcos szája miatt erős horgot célszerű használni.
Etetésére igen eredményes az erjesztett, vagy büdös kukorica, fermentált etetőanyagok, különféle magvak. Mivel az amur nagy mennyiségben táplálkozik, ezért a célzott horgászatánál kellő mennyiségű etetőanyagot kell bejuttatni a vízbe.
Legfontosabb tudnivalók az amurról
- Felismerés: Megnyúlt, hengeres test, vaskos ajkak, nagy pikkelyek (43–45 az oldalvonal mentén).
- Élőhely: Állóvizek, lassú folyók és csatornák; kedveli a sekély, gyorsan melegedő tavakat.
- Táplálkozás: Fiatalon planktonikus, később növényi részeket fogyaszt.
- Szaporodás: Május–júniusban ívik, tilalmi idő nem védi
- Horgászat: sporthorgászati szempontból kedvelt, idegenhonos (nem invazív) halfajunk.
Az amur megítélése kettős. Egyrészt kiváló sporthal, másrészt a gasztronómiában is megállja a helyét. Növényevő életmódja amennyire hasznos lehet, annyira károsíthatja is a többi halfaj természetes életterét. Nagy mennyiségben akár a teljes növényzetet képes eltüntetni a tavakból, mely az adott élettér jelentős csökkenését jelentheti. Horgászat szempontjából azonban mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki az amurozást, mert igazi élményt jelent fogása.